zaterdag 15 december 2007

het verhaal in het kort


Arian werd geboren in 1993, een heel gewenst en geliefd kind is hij.
Toen hij echter voor het eerst naar school ging , toen hij vier werd, bleek al snel dat het voor Arian allemaal niet zo gewoontjes zou verlopen als voor de meeste kinderen.
Nadat de school had aangegeven problemen te hebben met het gedrag van Arian besloten wij als ouders heel goed te gaan onderzoeken wat er mis kon zijn, via een zogenaamd VTO team kwamen wij in het umcg (toen nog AZG geheten)terecht en via het umcg bij accare.

Daar werd de diagnose gesteld dat Arian een stoornis uit het autistisch spectrum zou hebben, en hoorden we voor het eerst de nam PDD-NOS, in zijn geval werd de diagnose PDD-NOS met ADHD gesteld. Een paar jaar later bijgesteld naar asperger syndroom. Het beestje moest een naam hebben om deuren te openen naar oa een TOG regeling en een PGB.

Arian is op zijn vijfde naar een jenaplan school gegaan, en toen hij acht was naar een school voor biizonder onderwijs, twee jaar daarna volgde het speciaal onderwijs (ofwel cluster vier onderwijs) en twee jaar daarna cluster vier voortgezet onderwijs (vmbo tl)
het lukte niet en Arian kwam zonder onderwijs thuis te zitten. dat is nu bijna twee jaar geleden.
In de tussentijd ging hij naar Eigenwijs in Ezinge, waar het zeer goed ging met hem. echter door omstandigheden was het bestaan van deze kleine school slechts een kort leven beschoren en vorige week werd duidelijk dat ook hier een eind aan zou komen.

Het is ons duidelijk geworden na veel zoeken, telefoneren, nog meer zoeken, en nog meer telefoneren, dat er geen plaats in de herberg is voor Arian in het onderwijs zoals we dat in nederland kennen.

toch heeft ook hij RECHT op onderwijs, en op een normale toekomst, dus hebben wij besloten het heft in eigen hand te nemen.
wij hebben dus via de NHA een cursus vmbo tl ingekocht, die hij in gedeelten zal doen. Dat betekent thuis studeren en werk opsturen via email. Daarbij hebben wij echter wel hulp nodig.
Inmiddels hebben wij vanuit onze PGB 1persoon ingehuurd die hem per 1 januari 2008 zal gaan begeleiden op de vrijdagen. Natuurlijk hopen wij meer mensen te kunnen inhuren en wachten daarom met smart op de ons telefonisch toegezegde BUDGET verhoging. Deze komt er..maar de papieren molens draaien erg langzaam.

Arian zal zich voorlopig bezig houden met de vakken, nederlands, biologie en wiskunde.
we zijn nog in overleg met een wiskunde leraar maar hebben uiteraard een budget waar we niet boven kunnen gaan dus hoe dat zal gaan uitpakken is voorlopig nog niet duidelijk.

Geen opmerkingen: