vrijdag 14 december 2007

thuisschool de maarhoeve 1 januari 2008 van start

Het is er toch van gekomen dat wij een start gaan maken met thuisonderwijs.
De hoofdpersoon in dit verhaal is Arian, veertien jaar, en gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger
hoewel wij , dwz Arian zelf , zijn ouder Jaap en Kris, en zijn zusje Sanne-Marije ,zo n diagnose maar een gekke plakker met een naam erop vinden. Want je bent tenslotte gewoon wie je bent, en je bent gewoon zoals je bent
en zo is het ook goed,
Alleen is het voor Arian zo gelopen dat hij buiten het onderwijs is komen te staan door een serie gebeurtenissen die te lang is om hier zo snel te benoemen.
Het maakt ook niet zo veel uit, het is zo , en het zij zo.
Na anderhalf jaar op een fijne particuliere school te hebben gezeten waar hij weer lekker tot rust is gekomen na alle commotie van de laatste jaren , is deze school gesloten en staat Arian weer met "lege"handen.

Hoewel dat ook niet helemaal waar is. Want waar een wil is , is een weg

Arian volgt via de NHA namlijk toch gewoon een cursus vmbo. Hij doet dit in gedeelten, dus per vak, en zal die vakken als alles goed gaat , afronden met een staatsexamen en op die wijze een diploma bij elkaar sprokkelen. Een wat langere en alternatieve weg. Maar wel een weg die mogelijkheden biedt

Gelukkig beschikt Arian over een PGB en vanuit die PGB worden mensen ingehuurd om Arian te gaan begeleiden.

1 van die mensen zal ik zijn, zijn moeder Kris, een tweede persoon is ingehuurd om hem op de vrijdag tekomen begeleiden, deze begeleiding zal officieel per 1 januari ingaan.

Voor ons is het ook een geheel nieuwe weg en we laten ons graag verrassen met wat het leven nu weer voor ons in petto heeft. Een kind heeft recht op onderwijs, zo ook Arian

Arian heeft overigens wel vrijstelling van de leerplicht gekregen, dit kan in uitzonderlijke gevallen verleend worden aan leerlingen die het bijvoorbeeld zoals Arian niet redden in het onderwijs in Nederland.

Over Arians geschiedenis tot zover zullen we later in een apart bericht wel wat meer vertellen.
voor nu is dit al heel veel informatie.
de thuisschool die wij opstarten hebben wij genoemd naar onze boerderij "de Maarhoeve"
gewoon omdat dat logisch is, en we het vonden passen.

Op deze blog zullen wij samen proberen een leuk dagboek bij te gaan houden van het wel en wee van een thuis leerling en zijn thuisdocenten.

Een ieder die wil is welkom hier te komen lezen, vragen te stellen, en mee te praten.
zolang het maar respectvol blijft

Welkom op thuisschool "DE MAARHOEVE" voor ons nog net zo nieuw als jullie

Kris, JAAP
Arian en Sanne Marije

3 opmerkingen:

Mirjam Siesling zei

Geachte familie Wijkstra. Ik kon geen andere contactgegevens van u vinden, dus ik laat een bericht achter op uw blog. In verband met een onderzoek dat het IVA (onderzoeksinstituut van de universiteit van Tilburg) uitvoert zou ik u graag als respondent benaderen. Zou u contact met mij kunnen opnemen via M.Siesling@uvt.nl? Alvast bedankt en met vriendelijke groet.

Unknown zei

De tranen stromen over mijn wangen tijdens het lezen van jullie Blog.
Ook mijn dochter heeft een autistische stoornis en gaat al meer dan een jaar niet naar school,omdat dit niet lukt, ze is te angstig.
Al meer dan een jaar slepen wij haar elke dag naar een hulpverlenende instantie,elke dag heel vroeg eruit,strijd omdat het niet lukt,huilen en gillen tijdens de rit naar school,een taxi lukt niet,dus we brengen haar zelf,
de klas binnen gaan lukt bijna nooit.We zijn in dit jaar helemaal gesloopt en zonder de hulpverlening hadden we nog een beetje energie,maar die is er inmiddels niet meer.
We zitten te denken aan thuisonderwijs.Onze dochter wil zo graag weer leren,meetellen en een diploma halen.Ze is 17.

Heb je tips voor mij?

Groetjes Jolanda
mamaatjuh@gmail.com

Unknown zei

In de hoop dat u deze berichtjes nog leest....
Mijn zoon van 15 heeft PDD-NOS en een sociale angstfobie, waardoor het voor hem onmogelijk is naar school te gaan. We zijn al twee jaar aan het vechten, maar voor mijn gevoel meer, omdat de maatschappij nu eenmaal heeft besloten dat hij van 9 tot 4 op school moet zitten.
Hoe krijg ik dat wettelijk gezien voor elkaar om thuisonderwijs te gaan geven? Moet ik dan naar de leerplichtambtenaar? Kunt u mij daar wat meer info over geven?
Hartelijk bedankt.
m.bathory@gmail.com